петак, 06. мај 2016.

"FEŠT" 2016 | Moje prvo glumačko iskustvo

U mom gradu, svake godine pozorište organizuje glumački festival "FEŠT". Ove godine, i ja sam odlučila da se oprobam u glumi, s obzirom da su mi stalno pričali da imam talenta, a to me u poslednje vreme i privlači. Kao mala, gledala sam turske serije i mislila da je gluma samo nešto za odrasle, ali od kako sam otkrila "Disney Channel" sve više sam razmišljala da bi bilo lepo da glumim bar u jednoj predstavi. To se sada i ostvarilo. Danas ću ispričati kako je sve počelo, kako sam dobila ulogu, kako je bilo na predstavi i dodeli nagrada koja je održana juče.

Početkom godine, posle zimskog raspusta, nastavnica srpskog nam je objasnila šta je "FEŠT" i rekla je da ove godine i naša škola planira da učestvuje, a zatim odmah zakazala audiciju. Na audiciju sam otišla iz gorepomenutih razloga, gluma me privlači, a i svesna sam svog talenta, pa pomislih 'zašto da ne?!'
Otišla sam sa još tri drugarice. Tamo je bilo baš dosta dece, što mojih vršnjaka, što starijih koji već imaju iskustva. Mi nismo znali koji tekst izvodimo, ni koje uloge postoje, već su nam na licu-mesta dali da čitamo . U pitanju je dramski tekst "Čija je ono baba". Nastavnica me je predložila za ulogu Savesti, koja treba promeniti pohlepne egoiste. Čuli su me, zapisali nešto i pohvalili me, ali ja sam i mislila da nemam šanse. Ko bi rekao, početkom marta, nastavnica mi je javila da sam jedina iz odeljenja prošla i rekla mi je kad su probe. Bila sam presrećna!

U početku, nismo imali mnogo proba. Samo bi vikendom išli u školu, iščitavali tekst i polako se pripremali. Društvo je bilo stvarno divno, iako su uglavnom bili stariji od mene, lepo smo se prihvatili i idalje smo u kontaktu. Kako se festival približavao, nastavnice su odlučile da pozovu njihovog prijatelja glumca da nam kaže šta trebamo da popravimo i da polako postavlja scenu, pripremi muziku, rekvizite i slično. Od tada smo probe imali svakog dana, izlazila sam sa časova, društvo je vikalo 'blago tebi', a propustila sam i test iz biologije xD. U mom odeljenju je u tom periodu vladao haos, plakali su za neke gluposti, razmeštali se, svakog dana kada bih  došla u školu, slušala sam "Ana, znaš šta bilo?!..", ali okej.

Nakon dve nedelje vežbe, predstava je stvarno bila savršena. Već smo se odlučili za kostime, muziku, ostalo nam je još par generalnih proba. Međutim, dešava se da 4 dana pre predsave dobijam temperaturu i glavobolju. Te noći sam plakala, jer sam se i na školskog priredbi onesvestila, nestalo mi je vazduha, a pre toga sam bila prehlađena. Pila sam lekove, dane provodila u krevetu sedejući i razmišljajući, propustila dve probe, ali, hvala Bogu, do predstave sam se oporavila.

Došao je i 24. april, dan predstave. Moje društvo  je bilo obavešteno i svi su mi javljali da dolaze. Pre predstave, imali smo generalnu probu, a nakon nje pauzu. Šminkali smo se, jeli krem-bananice i peciva (od sponzora, "Mini Pani" xD), slikali i stvarno se lepo družili. Bilo je treme, ali hrabrila sam drugarice. Predstava je bila odlična, bez većih grešaka i svi su 'sijali', a publici se dopalo. Sve u svemu, odlično!

A sada, awards! Osećala sam se kao da sam išla na neke američne awards, a ne na dodelu nagrada koja je na nivou grada. Juče mi je nastavnica u školi rekla da ostavim stvari, nađem se sa društvom i idem. Bila sam u čudu, ali nisam imala mnogo vremena. Samo sam stavila labelo, malo se očešljala i krenuli smo ka pozorištu. Naša predstava osvojila je treće mesto po odluci stručnog žirija i presrećni smo. Ponosna sam na svoje drugare koji su pojedinačno nagređeni! Ja nisam, ali sam srećna zbog njih. Da sam ovo radila pre par godina, verovatno bih bila ljubomorna, ali sada stvarno nisam. Ovo smo postigli zajedno.
Na kraju, zahvaljujem društvu koje me je podržalo, porodici, nastavnicima, Kulturnom centru i vama, dragi moji! Nadam se da ćemo se videti na i  mnogim drugim festivalima! Veliko HVALA!
xoxo,
Ana Anči :)

Нема коментара:

Постави коментар