понедељак, 11. јул 2016.

Book TAG!

Kada sam pisala post o tome šta možete raditi na letnjem raspustu, htela sam da predložim i da pročitate par knjiga, ali sam pomislila da bi bilo bolje da knjigama posvetim čitav jedan post. Prekjuče sam, na svom omiljenom blogu, Anja's diary , videla nešto što se zove BOOK TAG, za koji, nažalost , ranije nisam ni znala da postoji. Zato sam odlučila da danas iskucam upravo taj tag, koji može biti još jedan od načina da me bolje upoznate. Da počnemo!

1. Da li smatraš da je rezime na poleđini knjige korisna ili nepotrebna stvar?
Definitivno je korisna stvar, iako ja najčešće uzimam knjige koje su mi preporučene i za koje samim tim  verujem da će mi se dopasti. Ali, ukoliko na  poleđini sasvim nepoznate  knjige vidim lep opis i kritike, desiće se da me to jako privuče :)

2. Kupuješ novu knjigu, u kakvoj je formi uzimaš, da li audio, e-book, u mekom ili tvrdom povezu?
Iskreno da kažem, većinu knjiga koje sam pročitala, a da nisu za školu, čitala sam preko interneta ili u PDF formatu, jer se često desi da u našim knjižarama nema onoga što ja želim. Inače najčešće uzimam meki povez, mislim da tvrdog poveza imam svega par knjiga koje sam dobila na poklon. Što se audio knjiga tiče, mislim da je to ipak način da nešto lakše naučiš i zapamtiš, nego da se opustiš uz knjigu, ali svako ima drugačije mišljenje :)

3. Dok čitaš, da li zapisuješ nešto na stranicama knjige, neki komentar ili misao, nešto što ti se naročito svidelo?
Baš i ne zapisujem, ali desi se da običnom olovkom podvučem neki lep citat, a nakon toga ga prepišem negde i obrišem. Takođe podvačim dok čitam lektiru, ali samo stvari koje su ključne za razumevanje.
4. Da li je bitno da ti je pisac muško ili žensko?
Ne uopšte. Knjiga je knjiga, nema veze da li je piše muško ili žensko, Englez ili Francuz, bitno je da mi se knjiga dopadne :)
5. Da li čitaš unapred? Da li si nekad pročitala poslednju stranicu pre nego što si došla do nje?
Ovo je kod mene obavezno. Čim pročitam prvo poglavlje i upoznam se sa likovima, okrenem poslednju stranicu i čitam poslednji pasus :) , što naravno, ne znači da odmah bataljujem knjigu. To mi samo zagolica maštu xD

6. Koliko često organizuješ svoje police?
S obzirom da je moja biblioteka u okviru mog radnog stola, često pomerim knjige, presložim ih i obrišem prašinu :)
7.Budi iskrena, da li si ikada kupila knjigu samo zbog korica?
Stvarno nisam. Možda neku slikovnicu kada sam bila mala, ali ovako, knjigu kao knjigu, ne :)

8.  Gde čitaš?
Najčešće u svojoj sobi, na fotelji, i to kada me niko ne uznemirava. Ako vidim da nešto moram da radim, da dolaze gosti ili slično, a to nije lektira i nije neophodno, ostavljam knjigu. PDF knjige najčešće  čitam uveče kad legnem i moj brat se uspava, što znači: mir i tišina.

9. Da li ti je muka da čitaš dok se voziš?
Nije, često čitam dok se vozim i nema problema :)

10. Hari Poter ili Sumrak Saga?
Iskreno, nisam upućena ni u jedno ni u drugo, ali verujem da ću pre da čitam Sumrak, zanimljivije mi deluje :)11. Da li nosiš knjige sa sobom dok putuješ?
Naravno! Ako nisam kupila neku knjigu, ili sam iščitala sve u kući po par puta, onda obavezno nosim lap-top ili tablet na kom imam mnoštvo PDF knjiga :)

12.  Da li mirišeš svoje knjige?
Da! Mislila sam da samo ja to radim, ali zahvaljujući ovom TAG-u, shvatila sam da to nije  nenormalno. Obožavam miris novih knjiga iz knjižare!

13. Knjiga sa ili bez ilustracija?
Sasvim svejedno, samo dok ne dođe situacija da ima više slika nego teksta :)

14. Šta si volela da čitaš, ali si vremenom shvatila da je to nekvaliteno štivo?
Ne postoje glupe knjige, postoje samo one za mlađe i starije, i svako se, što se mene tiče, može pronaći u nekoj, ako je voljan da traži. Tako da, na ovo pitanje nemam odgovor :)

15.  Ispričaj nam priču iz detinjstva koja je vezana za knjige.
Kao mala, živela sam u centru grada i stalno se radovala gradskom sajmu knjiga, kući sam se vraćala sa raznim pričama. Volela sam kad mi je tata čitao narodne basne i bajke pred spavanje.16.  Koja je najkraća knjiga na tvojoj polici?
Mislim da je to lektira sa pesmama Aleksandra Puškina, koje su dugačke, a u ovoj knjizi se nalazi svega 3-4 :)

17.  Da li voliš samo da čitaš ili i da pišeš? Da li vidiš sebe kao pisca u budućnosti?
Naravno da volim, obožavam! Ja sam ona 'luda' koja se raduje pismenim zadacima, dok drugi traže teme na internetu i roditelji im prepričavaju, pa vuku one papire. Mislim da su mi i knjige dosta pomogle u tome. Takođe, volim i imam dara da pišem pesme. Da, vidim sebe kao uspešnog pisca u budućnosti, i do kraja života moram izdati bar jednu knjigu.. A kada? E, pa, držaću vas malo u neizvesnosti...

18. Kada si zavolela čitanje?
Još kao mala, U vrtiću se baš i nisam družila sa decom, za razliku od sada, kada jedva čekam da se družim. Ali tada, ja bih se zavukla u kutak sa knjigama, tako da sam do predškolskog dosta dobro znala ćirilično pismo i tečno čitala u prvom razredu osnovne škole, iako ne bih s tim baš da se hvalim.
19. Koji je tvoj omiljeni klasik?
"Alisa u Zemlji Čuda"- Luis Kerol
20. Da li ti književnost ide najbolje u školi?
Definitivno. Matematiku i fiziku jedva guram, ali zato jezike razbijam! xD Takođe mi odlično ide i gramatika, mada književnost više volim :)21. Da ti neko pokloni knjigu koju si već pročitala i nije ti se svidela, šta bi uradila sa njom?
Verovatno bi još duže kružila kao poklon, jer moja generacija slabo čita knjige i verovatno bi samo meni (ili još nekoj deci) i mogli da je poklone. Dakle, poklonila bih je, ukoliko nije posvećena meni. Ukoliko jeste, pažljivo bih je čuvala, kakva god da je :)

22. Za koji serijal iz YA žanra, osim Hari Potera ili Igara Gladi znaš?
Ee, stade mi mozak sad. Znam sigurno, ali ne mogu sad da se setim :)

23. Koja je tvoja omiljena reč?
Nemam ti ja to xD
24. Vampiri ili vile? Zašto?
Vampiri. Pre par godina, užasavala me je pomisao na njih, ali sada sam u toj tinejdž fazi, tako da bih uz "vampiri" stavila i ono "ofc.", u fazonu: "Kako možete nešto, a da nisu vampiri?". Možda će me proći, ali trenutno je tako.
25. Duhovi ili vukodlaci?
Vukodlaci :)26. Shapeshifter-i ili anđeli?
Anđeli

27. Ljubavni trougao ili zabranjena ljubav?
Zabranjena ljubav

28. Da li imaš određeno mesto u kući gde čitaš?
Ne, mogu bilo gde.

29. Obeleživač ili bilo koji papir?
Obeleživač definitivno.

30. Da li možeš da prestaneš da čitaš bilo kada  ili to mora biti određeni deo knjige?

Više volim kada stanem na kraju poglavlja, ali nije mi problem da prekinem.

Prekosutra idem kod bake i deke, oni nemaju interneta, pa neće biti postova neko vreme. Pokušaću da sutra iskucam još nešto, a ako ne, možete pogledati i nove videe na mom kanalu. Vidimo se!
xoxo, Ana Anči :)Нема коментара:

Постави коментар