субота, 13. август 2016.

#BackToSchool: Udžbenici- vredi li davati 18 hiljada dinara za sve, ili naručiti samo nešto??

Okejj, dobrodošli u #BackToSchool seriju postova na mom  blogu! Ne bih nešto specijalno da najavljujem, ali uglavnom, počev od sad, sa kratkim prekidima, ova serija će trajati do prve polovine septembra,...
Za danas sam spremila jedan neobičan post, za koji verujem da će pomoći i deci/tinejdžerima i roditeljima, a to je moje mišljenje o poprilično visokim cenama udžbenika. Vredi kupiti radnu svesku iz engleskog, zbirku iz matematike i slično, ali postoje neke stvari koje me prilično nerviraju. Kada sam rekla da će ovo pomoći i roditeljima, to sam stvarno mislila, jer ukoliko prvi put detetu kupujete knjige, naći ćete se u nedoumici: da li mu je to potrebno ili ne? Sledi moje obrazloženje.


1. Čitanka
Čitanka će nam svakako trebati i to je okej, ali mnogi naručuju novu jer imaju neko staro izdanje ili pak knjigu drugog izdavača. Verujte mi: plan i program je isti kao pre 6-7 godina! Oni te tekstove ne mogu promeniti, ne mogu reći da je "Veče" basna, zato što nije! Mogu samo napravitit veći odlomak, drugačije poređati dela, drugačije nacrtati sliku i-uzeti novac! Tako da, ukoliko imate neku staru čitanku, ne bacajte je, može poslužiti sigurno, možda je čak i bolja!

2. Knjiga iz informatike,
koja miriše na novo iako je kupljena pre dve godine, zato što je nikada nećete otvoriti! Nama je nastavnik odmah rekao da ne moramo nositi udžbenik i otežavamo ranac, zato što nam uopšte nije potreban. Da ne spominjem što se ista knjiga štampa već 5-6 godina, a mnogo stvari se promenilo. U knjizi na koju ćete naići, facebook ima stari logo, predstavljena je stara verzija movie makera koju niko više nema i ne koristi,... i sve to 800 dinara? Pljačka!

3. Jesu li i vama rekli: "Morate kupiti novu knjigu iz muzičkog zbog CD-a koji će vam biti potreban?"
E pa, taj CD vam neće trebati ništa, već će samo skupljati prašinu. Bolje vam je da kupite CD vaše omiljene poznate ličnosti, nego ovaj! Prvo: ponavljaju se pesme koje smo učili još u drugom razredu, Betoven i Mocart svake godine, i još 300 nekih kompozicija koje ste ranije čuli. Ovaj CD bukvalno možete napraviti tako što ćete spojiti sve CD-ove iz muzičkog od prvog razreda osnovne do sada. Drugo: na času muzičkog podivljamo, mislite da neko sluša? Ne! Treće: Mislite da će vam trebati da popravite ocenu? Neće, zapravo kao ćete trebati da odgovarate, a na kraju će svi imati petice, ako su nosili notne sveske.

4. Likovno
Mislim da je svaki komentar suvišan. Lepo je ukoliko imate, ukoliko ne- ne bacajte pare! To će se deliti ili će  nastavnik pokazati iz svoje knjige, a i  plus  danas skoro svi imaju internet, pa ako je nešto mnogo važno, može se tu videti...

Nadam se da sam bar nekome pomogla i objasnila neke stvari, a vi mi pišite mišljenja u komentarima!
U nedelju (sutra) idem na more. Za ovo leto ja jesam planirala više postova i videa, ali vidite, uvek nešto iskrsne i promeni se. #BackToSchool serija će trajati i kad se vratim, i u septembru, tako da praktično imamo još dosta vremena.. Potrudiću se da što više fotografišem na moru, kako-tako, pa očekujte post o tome kad se vratim.
xoxo,
Ana Anči :)

2 коментара:

  1. Jako realan post i ono što mi se sviđa kod tvojih tekstova je tvoja iskrenost i jednostavnost. Samo napred i lepo se provedi na moru, xoxo

    ОдговориИзбриши