четвртак, 24. новембар 2016.

12 stvari koje sam naučila za svojih 12 godina života!

12 godina (uskoro 13!). Neko bi rekao malo, neko bi rekao sasvim dovoljno,puno,.. Ja bih tu napravila neku zlatnu sredinu. Predtinejdžerske i tinejdžerske godine su najlepše, i želim ih provesti što bolje. Jeste da tada često grešimo, ali greške su sastavni deo odrastanja koje nas uče da budemo bolji ljudi. Iako imam 12 godina, sve i svašta sam videla i iskusila. Ne mogu baš da kažem "kroz svašta sam prošla", jer, hvala Bogu, nisam imala neke velike muke i probleme, ali, danas ću sa vama podeliti neke cake i stvari koje sam 'pokupila' do sad. Da počemo!


1. Ne oplakuj svoj život zbog škole!
U redu, svi treba da se trudimo da imamo što bolje ocene, da bi upisali dobru srednju školu, zatim fakultet i na kraju bili uspešni ljudi, i to stoji. Ali, postoje osobe koje bukvalno hoće da se ubiju kada dobiju ocenu ispod 4, i to iz predmeta koji im ne ide! Kao što rekoh , treba da jurimo prosek, ali, ako vam, na primer, kao meni, ne idu prirodne nauke, ne treba da mrzite sebe ili slično. Vaš budući posao verovatno neće imati neke bliske veze sa tim, tako da, opušteno!


2. Pusti ljude da budu drugačiji!
Nismo svi isti. To ne znači da treba potcenjivati drugog, pogotovo ako on tvoja mišljenja poštuje, a takođe ne znači da ne možete biti prijatelji.

3. Ako želiš biti drug, moraćeš da pomažeš!
To ne znači da treba da puštaš ljude da te potpuno iskorišćavaju, ali definitivno im se moraš naći, pogotovo u teškim trenucima- to je jedna od osnovnih odlika prijateljstva.4. Voli sebe!
Interesantno, dok smo mali, mislimo da smo savršeni i nije nam problem da kažemo da smo prelepi, pametni i intaligentni, ali već sa 9-10 godina počinjemo uviđati svoje nedostatke i stidimo ih se. Nema potrebe! Ovo je inače jedna vrlo opširna tema, koju svesno ili nesvesno stalno pominjem na blogu i tek ću spominjati, ali uglavnom, love yourself!

5. Nije loše ako si štreber, bloger ili slušaš rok muziku!
Jer jednostavno, ako to što voliš prestaneš da radiš, osećaćeš se prazno i čeznućeš za tim. Ja inače poznajem ljude skroz drugačijih interesovanja i praktično se sa svima družim, a često nađem i zajednički jezik. Najbolji primer je moje odeljenje, gde je bukvalno svaka persona drugačija, a gotovo svi se lepo družimo i zabavljamo.

6. Promene nisu uvek loša stvar!
Iako treba da ostanemo autentični i svoji, ponekad nije loše isprobati nešto novo, jer nije nemoguće da će nam se dopasti. Ja sam na primer pre 3 godine slušala isljučivo stranu muziku, a sada sam u silnim fandomima i slušam samo strano. Takođe, meni u početku  Jutjuberi i nisu bili nešto zanimljivi, ali otkrivajući nove vlogere i upoznajući druge ljude, jako sam zavolela to i danas sam deo te zajednice.

7. Sve u svoje vreme!
Ja sam i dalje jedna od onih osoba koja većinu stvari želi sad i odmah, ali više puta sam iskusila mnogo bolje stvari čekajući da mi se te želje ostvare, da ih na kraju ne bih ni želela!

8. Živi na vedrijoj strani!
Ovo se nadovezuje na neke predhodne stavke, ali činjenica je da će jedanput sigurno doći bolji dani i da se skoro sve dešava sa razlogom. Takođe, pozitivni ljudi su češće prihvaćeni u društvu nego pesimisti.

8. Obuzdaj bes!
Iako ponekad treba reći "NE" i suprotstaviti se, ponekad treba i zatvoriti oči, sagledati situaciju i pustiti to da izbledi.
9. "Speak now"Za ovu stavku ispričaću vam jednu kratku anegdotu koja će vam pomoći da razumete šta sam htela da kažem. Naime, pesmu "Speak Now" Taylor Swift je napisala po istinitoj priči, kada joj je drugarica ispričala da je tužna pošto se dečko koji joj se sviđao tog dana ženio za drugu, ne znajući njena osećanja. Taylor je želela poručiti da ponekad, na kraju, svi žalimo za stvarima koje nismo rekli.

10. Menjaj ljude na bolje!Možda neko nije loš namerno, već jednostavno ne zna šta radi. Informiši se i pokušaj da mu pomogneš.

11. Ako obećaš, trudi se da to i ispuniš!Ovo mi do pre par godina nije išlo za rukom. Davala sam nizove obećanja koje nisam ispunjavala, a plus smišljala razna opravdanja. Ako nešto ne možeš, bolje odmah reci, možda će se naći neko drugi ko će moći. To nije tvoja krivica, i pravi prijatelji će te poštovati.

12. Pronađi nešto što voliš!Pisanje, pevanje, snimanje, gluma,.'-kao što rekoh gore, ono što voliš te ispunjava i čini da se bolje osećaš.

Nadam se da vam se dopao post,
xoxo;
Ana Anči! :*

2 коментара: