субота, 17. јун 2017.

Zašto je važan način na koji vidimo sebe?

Pre otprilike godinu dana čula sam poslovicu koja glasi Ko nije za sebe, nije ni za druge.  Na pamet mi je prvo pala uobraženost i visokoumlje, nadmenost, ali, verovali ili ne, par sati kasnije zadubila sam se u tu narodnu mudrost, a nakon toga je mesecima proučavala. Shvatila sam da nas ova poslovica ne uči tome da budemo škrti i nemarni, već da, i pored drugih, vodimo računa o sebi. Mnogi tinejdžeri su nesigurni u sebe i imaju manjak samopouzdanja, upadaju u depresiju i nemaju mnogo prijatelja. Oni su uglavnom divni ljudi koji se plaše da se iskažu ili su potisnuti od strane vršnjaka, roditelja ili nekog trećeg i zbog toga najčešće mnogo pate. Danas ću sa vama popričati o tome kako možete podići vaše samopouzdanje i pokušati da objasnim zašto je važno kako vidimo sebe. Naravno, tu postoji još mnogo stvari i izuzetaka, ali sam za ovaj post izdvojila samo one najjednostavnije i najvažnije. Bez daljeg odugovlačenja, krenimo!Slušajte
Slušajte druge, jer je moguće da i oni imaju problem sličan vašem, možda vas trebaju i možda se iz tog malog razgovora izrodi pravo prijateljstvo. Vaše malo za nekoga je mnogo.
Slušajte sebe, ostanite svoji, nezavisni i ne pristajte na bilo kakva prisiljavanja. Pokušajte da poslušate svoje srce i vidite u čemu je problem pre nego što krenete da ga rešavate. Jer, ukoliko besni ili tužni, nerazmišljajući krenete na nešto to vam može doneti još više bola i napraviti još veći problem. Naravno, ne bi trebalo da raznišljamo ni po 100 godina, pa da problem ostane nerešen, a mi se još više povučemo u sebe. Jedan dan da se glava smiri je dovoljan, i jedan dan da se porazmisli o svemu takođe je dovoljan. Dobar način je da na papir napišete ono što vas muči, probate da nađete motive toga i krenete da rešavate problem.

Krenite!
Ne možemo samo sedeti i čekati da nam nešto dođe sa neba i reši problem. Koliko puta ste se upitali "zašto ovo nisam rekao/la", pa ste do dva ujutru razmišljali zašto ste se samo povukli i da ste mogli biti pobednik te tzv. bitke?? I meni se to mnogo puta dešavalo, pogotovo kad sam bila mlađa. Međutim, prošlost je prošlost. Ono što bi trebalo da uradimo jeste da se postaramo da se takve stvari više ne dešavaju. Da krenemo u akciju, i da te reči ne stoje ispisane u našem tajnom dnevniku već da izlaze iz naših usta! Znam da je teško, ali, razmišljajte samo koliko bi ishod mogao da bude dobar. Ja prva ne bih mogla da dođem i da krenem da plačem, jer sam bila tiha gotovo celog života, ali važno je, i to je ono što ja radim, da se postaram da se takve stvari ne ponavljaju više i da na vreme pokušam da rešim ili prijavim problem.Sve se dešava sa razlogom
Shvatite ovo kako hoćete: kao utehu, motivaciju ili nešto treće. Ipak, ova rečenica mi je milion puta skrenula misli sa loših na dobre. Posvađali ste se sa drugaricom? Gledajte na to kao nešto što će možda testirati i učvrstiti vaše prijateljstvo, ili vas jednostavno izvesti na pravi put, jer: ukoliko se baš i ne gotivite međusobno, ne možete se pretvarati da ste najbolje drugarice celog života, to će biti mučenje! Simpatija je odbila vaš poziv da izađete? Pohvalite sebe što ste bili dovoljno jaki da je pitate, i počnite da na nju gledate kao svaku drugu osobu, ne prikrivajte njene mane-možda ćete zapravo i shvatiti da on/ona nije za vas.

I za kraj, nešto najvažnije: nikako, ali nikako, ni ne pomišljate da povređujete sebe ili da se ubijete! Život je tek pred vama, i posle najgore kiše uvek dolazi najlepše sunce. Možda ćete se mučiti čak i godinu ili dve, svi znamo da život nije bajka, ali znajte da ćete jednog dana biti dobro. Da ćete ustati, pogledati kroz prozor, smejati se nekoj pojavi i uživati uz kafu. Ne mislite da nikada nećete imati nikoga, jer, pre svega-imate sebe. I tu dođosmo do ovoga Ko nije za sebe nije ni za druge. Volela bih da, kada pročitate ovaj post i prokomentarišete ga, podelite ili čak ništa drugo ne uradite, odvojite pola sata da pogledate specijalnu, 14. epizodu serije "13 reasons why". Nebitno je da li ste gledali prethodne epizode, nebitno je da li ste ikada čuli za tu seriju, nebitno je da li ste čitali knjigu i nebitno je da li volite ili mrzite tu seriju. U toj epizodi glumci i autori serije, kao i sami tinejdžeri pričaju o problemima i daju razne savete koje sam ja u ovom postu izostavila. Mislim da je stvarno važno da se ta epizoda pogleda i podeli sa porodicom i prijateljima!

Čujemo se sutra,
xoxo;
Ana :*

4 коментара:

 1. Ovo je doista tema o kojoj se treba više pričati. Bravo Ana! :)

  Minnah's Life

  ОдговориИзбриши
 2. Draga ovo su divni saveti za ljude sa manjkom samopouzdanja, sve pohvale za ovaj post ♥

  Veliki pozdrav, Kristina ♥

  http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши