субота, 5. август 2017.

#BackToSchoolWithAna: Kako zaobići dramu?

U tinejdžerskim godinama, kada otkrivamo sebe i druge, prolazimo kroz razne faze. Kako većinu vremena provodimo u školi, tamo pronalazimo prave i iskrene prijatelje, ali i neke osobe koje nam se ne dopadaju ili kojima se ne dopadamo..
U tinejdžerskim godinama smo jako osetljivi, a često i želimo da se dokažemo, pa u školi često izbijaju drame, društvo se deli i prave se klanovi i verujem da ste svi vi to iskusili. Dobro, možda niste bili nasilnik ili žrtva, možda ste se samo držali po strani ili čuli priču od drugarice, ali činjenica je da svake školske godine vaše odeljenje prođe kroz jednu dramu ili svađu, o kojoj raspravljate mesec-dva, i na kraju se ili svi pomire ili odluče da se drže po strani, pa se sve te svađe, suze i optuživanja i zaborave.
Drama može biti jako neprijatna, pogotovo ukoliko se posvađaju vaša dva bliska prijatelja, pa, navodno, morate da 'birate na čijoj ste strani'. Po meni su to uglavnom gluposti i preporučujem vam da se klonite takvih stvari koliko god možete, pa sam zato i rešila da u današnjem postu sa vama podelim neke savete koji vam možda mogu pomoći u tome. Bez daljeg odugovlačenja, hajde da počnemo!1. Ne mešajte se

Ukoliko ne upadnete u dramu,  nećete ni morati da mozgate kako da je se rešite kad se stvari 'zakuvaju'. Ukoliko vi niste pogođeni ili se niste zakačili ni sa kim, držite se podalje i nemojte da pravite sebi problem bez problema, pogotovo ako vas niko ništa ne pita. Mnogo tinejdžera, u želji za dokazivanjem i tom nekom 'popularnošću', koriste dramu i svađe da bi se istakli, od muve prave slona i slično,. Jedina stvar o kojoj ne smete da ćutite i koju ne treba da ignorišete jeste nasilje i maltretiranje, a za sve ostalo baš vas briga- svakako će se slučaj za par nedelja zatvoriti i sve će biti po starom.

2. Okružite se prijateljima

Ukoliko želite neke savete o tome kako naći prave prijatelje, preporučila bih vam da kada završite sa ovim pročitate moj predhodni post  u kome sam sve detaljno objasnila. Uvek bi trebalo da imate makar jednu osobu kojoj verujete i koja će biti tu za vas, koja će vas posavetovati i reći vam ako ste pogrešili, a ne slepo stajati uz vas. Takođe, ukoliko imate par dobrih prijatelja verovatno nećete imati potrebu za dokazivanjem, jer ćete se osećati kao da vam neko pruža pažnju i bićete srećni, a imaćete i pametnije i zabavnije stvari koje možete da radite!3. Imajte svoj stav

Ukoliko dođe do drame, nemojte odmah stajati na stranu onog jačeg ili slabijeg, već sami sagledajte situaciju. Više se cene osobe koje imaju svoje mišljenje i drže ga se, bez obzira kakvo je to mišljenje i na koga se odnosi, nego osobe koje idu za nekim kao slepi pas i rade sve što taj neko kaže. Ukoliko izdvojite 20 minuta da lepo sagledate situaciju, postoje šanse i da vam padne na pamet neko rešenje za istu, i tako možete biti osoba koja je dramu okončala!

4. Nije vas briga šta drugi misle
Svi smo mi ljudi, drugačiji smo i svakome se nešto dopada ili ne dopada. Ukoliko se nekome ne dopadate ili ne možete da funkcionišete sa tom osobom, jednostavno se udaljite od nje. Nemojte odmah praviti svađu jer time ništa nećete postići, i ne zaboravite da ostanete tako jedinstveni kakvi jeste!
5. Sound recorder

Ukoliko dođe do baš velike drame i treba vam dokaz da ste u pravu, najbolje je da snimite razgovor sa tom osobom preko ove opcije koju svaki telefon ima. Na kraju krajeva, ne morate taj razgovor pokazivati nikom, jednostavno ga možete preslušati da biste videli ko je u naletu besa šta rekao ili slično. Ovo možda nije najbolji način, ali, s obzirom kakve sve dece ima danas- zašto da ne?!


Imate li i vi neke savete za zaobilaženje drame? Do idućeg posta čujemo se u komentarima!
xoxo,
Ana :*

5 коментара:

 1. Ovo je tako odličan post, zaista.. Iskreno u mojoj školi se drame svih vrsta dešavaju, mi smo jako nesložan razred inače... Tako da u nekim naletima besa stvarno svako može svašta da kaže i svako se uplete, tako da mislim da je ovaj post zaista koristan po tom pitanju jer sad tek shvatam koliko je bolje nekad jednostavno uplitati svoj nos u svaku situaciju koja se desi :) <3

  Boomy's Place

  ОдговориИзбриши
 2. Sve si jako lepo napisala. Kad kod mene u odeljenju izbije drama, uglavnom se drzim po strani, mada nekad kazem svoje misljenje ako ga tad imam. Sto se ove pete stavke tice, mislim da ce pomoci iako nije uvek najbolje resenje. Par puta sam upadala u konflikte s nekima iz odeljenja, koji bi kad tad znali da kazu jako ruzne reci, koje posle naravno poricu. Tako da ce dobri stari sound recorder stvarno pomoci. Slazem se sa svim ostalim, post je stvarno odlican.

  ОдговориИзбриши
 3. Odlican post!Veoma poucan zapravo.Ja pokusavam da se udaljim od drame sto je vise moguce jer drama samo nanosi lose stvari...Drago mi je sto sam posetila tvoj blog.Srecno u daljem blogovanju :)


  10 great ways to start your day,prvi post je na blogu ---> livelaughloveblogg.blogspot.com
  Nova sam u blogovanju i bila bih mnogo zahvala ako bi mi ostavila neki komentar ili savet na postu...Hvala u svakom slucaju <3

  ОдговориИзбриши