субота, 16. децембар 2017.

#31DaysWithAna: Day 16 - Saveti za učenje i popravljanje ocena pred kraj polugodišta!

Ne znam za vas, ali osim novogodišnje jelke i snega, jedna od glavnih asocijacija na decembar mi je hrpa testova i gomila ispitivanja. Prethodnih par nedelja moje društvo i ja smo doslovno prenatrpani, ali nekako uspevamo da sve insbalansiramo i dobijemo dobre ocene. Međutim, i naredih nedelja neće biti ništa manje obaveza, ali kako ćemo tada svi biti zaokupljeni novogodišnjim outfitom i raspustom, nije nemoguće da padne i neka slabija ocena, tako da vam iz iskustva savetujem da osigurate ocene ove nedelje, pre dvadesetog decembra, dok praznična groznica nije dostigla svoj vrhunac. Ukoliko dobro izgurate kroz decembar, iako vam možda to  neće biti baš  najlakše, bićete mirni gotovo čitav januar, a ukoliko budete imali dobar prosek na polugodištu, postavićete teren i za one važnije ocene, koje se zaključuju za kraj školske godine i nećete morati da popravljate milion predmeta kroz drugo polugodište, jer, na kraju krajeva, koji nastavnik će vam zaključiti manju ocenu za kraj nego onu koju ste imali na polugodištu?! Znam da ovi periodi, kada krene ogroman broj testova i svako traži nešto od vas, mogu biti jako stresni, i verovatno će vam se bar jednom desiti da bacite knjigu i kažete "ne mogu ja ovo više", i zato sam za današnji post spremila neke savete koji vam mogu pomoći u svom tom ludilu, tako da, bez daljeg odugovlačenja-krenimo!1. Organizujte se, postavite ciljeve i prioritete

Zapišite sve provere znanja koje imate na jedno mesto, a onda krenite da organizujete svoje učenje u zavisnosti od vremena, prioriteta i drugih obaveza. Za petnaestominutnu ili test iz predmeta koji vam dobro ide i iz kojeg imate okej ocene možete odvojiti jedan dan, možda čak i jedno prepodne, dok  bi za veći test iz predmeta koji vam ne ide baš najbolje trebalo da odvojite par dana, a možda i učite vikendom.

2. Naspavajte se i jedite dobro

I meni samoj se dešavalo da do pola noći razmišljam o tome kako ću reći neku glupost na odgovaranju ili dobiti  keca na testu, međutim, gledajte da što više možete skrenete misli s toga, jer vas, između ostalog, to može mnogo zbuniti i obeshrabriti iako realno, lekcije ne znate loše. Ukoliko je potrebno, gledajte film, slušajte muziku ili idite u šetnju, nemojte da dočekate jutro za knjigom, jer, ukoliko ste učili, sve će biti okej, gradivo će se slegnuti i nakon dobrog sna, bolje ćete predstaviti svoje znanje. Opustite se, jer realno niko ne zna baš sve. Kad sam videla šta sve deca rade, uče pitanja napamet, prepisuju, vode se onim "ma neće ovo da me pita" i dobijaju petice, osećala sam se glupo, doduše nisam žalila jer znanje niko ne može da mi oduzme i koristiće mi, ali nervira me što  se neko ko gotovo uopšte ne uči ravna sa mnom koja sve redovno pratim i obnavljam,  tako da opušteno. Pravite pauze, jedite lepo i redovno, pijte vodu i sve će biti u redu.3. Isprobajte različite metode učenja

Danas, kada gotovo  svi imamo internet, pronaći dobru metodu za učenje lakše je nego ikad. Dovoljno je da na YouTube ukucate "study tips" i izaći će vam milion saveta, od podvlačenja šarenim markerima do lepljenja različitih papirića, a vi sami izaberite šta je vama najlakše i najbolje. Kanal koji bih vam preporučila je Study with Jess, devojka ima stvarno super savete, pogotovo što se same organizacije tiče, a snimala sam i ja nešto slično u okviru ovogodišnjeg #BackToSchoolWithAna serijala, tako da možete pogledati i to, mada opet kažem, ima dosta videa na tu temu i gotovo svaki je odličan.

4. Prostor za učenje

Radni sto prepun papira ne deluje baš uredno, zar ne? Ko bi još poželeo da uči u takvom prostoru koji asocira na kašnjenje i neorganizaciju? Naučno je dokazano da ljudi lakše uče, ali i rade bilo koji drugi posao u čistom i urednom prostoru, tako da, lepo poređajte knjige, zapalite neku lepu mirišljavu sveću i nabavite par markera. Osećaćete veću motivaciju za učenjem.
Takođe, gledajte da tokom učenja sklonite sve gadžete i stvari koje vas ometaju, a možete i otići u neki kafić i biblioteku gde ćete na miru obnavljati gradivo.


Nadam se da su vam ovi saveti makar malo pomogli, a ukoliko i vi imate neki dobar koji nisam napomenula, podelite ga u komentarima, jer su mi saveti za učenje uvek potrebni!

xoxo;
Ana :*

3 коментара:

  1. Kao što znaš, ja sam sad 8. razred i dolazi nam završni i te stvari, a ja, iako sam bila 5,0... iskreno ne znam ništa. Realno. Znam srpski, jer mi je bio omiljeni u prvom polugođu 7. i bukvalno sam u dnevniku imala 8 ocena i sve su bile petice. Onda je došla ona nazovi- nastavnica... nećemo dalje. Sad sam dosta toga pozaboravljala, ako ćemo pravo. Znam da moram pod hitno da obnavljam sve. :/ Hvala puno na ovim savetima. Puno znače. Stvarno dobar i koristan post. :)

    My blog: Ana's blogger life

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da su ovo odlični savjeti. Iako je kod nas još dvije sedmice do kraja, smatram da i dalje ima dosta vremena da se sve ocjene poprave i da se isprave prosjeci. Samo nastavi ovako i želim ti puno sreće kako bi izdržala sa postovima do kraja ❤️❤️❤️

    I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog

    ОдговориИзбриши